Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem

Prosto i smacznie: ryż na mleku. Dla wielu może kojarzyć się, przynajmniej powinien, z hitem przedszkolnych lat. Idealnie nadaje się na śniadanie, ale nie tylko. Jest niezwykle pożywnym daniem, które dzięki dodatkom za każdym razem może smakować inaczej.
Super jest do niego wrócić po latach!



Jak zrobić? Gotujemy al dente torebkę ryżu. Ja wybieram ryż paraboiled czyli taki, który zostaje wcześniej poddany obróbce parą wodną, dzięki czemu powinien zachowywać więcej substancji odżywczych i witamin. Następnie odcedzamy i wyciągamy ryż z torebki. Gotujemy z niewielką ilością mleka (200ml). U mnie sprawdziło się zarówno mleko krowie, jak i sojowe, więc tu jest dowolność. Gotujemy na małym ogniu, aż ryż wchłonie całe mleko.

Podajemy z kawałkami jabłka i cynamonem lub z konfiturą. Uwaga, przed podaniem można gotować przez chwilę ryż z jabłkami, dzięki czemu całe danie będzie ciepłe. Ryż wychodzi naprawdę smaczny i delikatny, nie jest kleistą papką.



bon appetit!

7 komentarzy:

  1. Pycha! :) Uwielbiam ten deser.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś za dziecka jadłam coś podobnego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi ochoty na taki ryż dziś może nie będzie mi się chciało robić ale jutro na śniadanko upichcę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam:)

    Pozdrawiam ciepło i obserwuję. Byłoby mi bardzo miło gdybyś zawitała w gronie obserwatorów również u mnie :) ✿✿

    OdpowiedzUsuń