Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem
Prosto i smacznie: ryż na mleku. Dla wielu może kojarzyć się, przynajmniej powinien, z hitem przedszkolnych lat. Idealnie nadaje się na śniadanie, ale nie tylko. Jest niezwykle pożywnym daniem, które dzięki dodatkom za każdym razem może smakować inaczej.
Super jest do niego wrócić po latach!
Jak zrobić? Gotujemy al dente torebkę ryżu. Ja wybieram ryż paraboiled czyli taki, który zostaje wcześniej poddany obróbce parą wodną, dzięki czemu powinien zachowywać więcej substancji odżywczych i witamin. Następnie odcedzamy i wyciągamy ryż z torebki. Gotujemy z niewielką ilością mleka (200ml). U mnie sprawdziło się zarówno mleko krowie, jak i sojowe, więc tu jest dowolność. Gotujemy na małym ogniu, aż ryż wchłonie całe mleko.
Podajemy z kawałkami jabłka i cynamonem lub z konfiturą. Uwaga, przed podaniem można gotować przez chwilę ryż z jabłkami, dzięki czemu całe danie będzie ciepłe. Ryż wychodzi naprawdę smaczny i delikatny, nie jest kleistą papką.
bon appetit!
Pycha! :) Uwielbiam ten deser.
OdpowiedzUsuńKiedyś za dziecka jadłam coś podobnego.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na taki ryż dziś może nie będzie mi się chciało robić ale jutro na śniadanko upichcę :)
OdpowiedzUsuńpyszności :) uwielbiam... :)
OdpowiedzUsuńmniam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło i obserwuję. Byłoby mi bardzo miło gdybyś zawitała w gronie obserwatorów również u mnie :) ✿✿
oooo zjadłabym <3
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi apetytu! ;)
OdpowiedzUsuńfajne inspiracje i ciekawie prowadzony blog tak trzymac ! :)
OdpowiedzUsuńБольшинство клиентов догадываются о портале UnionГИДРА, вместе с тем зайти в него особенно хитро. Пользователю незачем подвергать себя риску, осуществляя сделку с реализатором продукта. Скрытная покупка производится только лишь в закрытой интернет-сети. Любая операция на гидра ссылка обеспечивает покупателям устойчивый показатель анонимности.
OdpowiedzUsuńOsobiście uwielbiam ryż na mleku z cynamonem. Super przepis.
OdpowiedzUsuń