Kofeina oraz kawa - prawdy i mity
Kawa to napój światowy, sporządzany z palonych, a następnie zmielonych
ziaren kawowca. Jest jednym z głównych źródeł kofeiny, która natomiast
jest organicznym związkiem chemicznym. Kofeinę możemy znaleźć także w napojach
energetyzujących i gazowanych. Dziś obalimy kilka mitów na jej temat. :)
1. Czy kofeina powoduje wzrost ciśnienia?
Oczywiście nie! Owszem przyśpiesza bicie serca, ale jest to efekt chwilowy i bardzo nieznaczny. Dlatego właśnie kofeina nie zwiększa ryzyka nadciśnienia tętniczego, w przeciwieństwie do innych składników znajdujących się w napojach z kofeiną.
2. Kofeina zwiększa sprawność umysłową
Tak, jednak tylko przy przyjmowaniu małych dawek. Dzieje się tak ze względu na pobudzenie układu nerwowego oraz blokowaniu receptorów wysyłających informacje o potrzebie snu.
3. Kawa powoduje utratę masy kostnej
Fałsz. Kawa wcale nie osłabia kości, chociaż prawdą jest, że wypłukuje wapń z organizmu.
4. Czy kawa z mlekiem jest zdrowsza?
Kofeina działa moczopędnie przez co wypłukuje wapń i magnez z organizmu. Jednak są to niewielkie straty, które można nadrobić pijąc właśnie kawę z mlekiem. Ponadto taka kawa jest łagodniejsza dla naszego żołądka
5. Czy kawa rozpuszczalna to nadal kawa?
Jest ona chemicznie spreparowana. Jej produkcja polega na prażeniu, mieleniu, parzeniu i suszeniu. Ma ona mało kofeiny bo tylko ok. 75 mg.
6. Kofeinę można przedawkować
Jak najbardziej można. Odpowiednie dawkowanie jest jednak indywidualne. Trzeba ocenić to jak działa na nas kawa i jak duże ilości kofeiny są nam potrzebne. Mimo wszystko 5 filiżanek kawy to już duża przesada!
7. Najlepiej kupować ziarna kawy...
I samemu je mielić (tuż przed parzeniem), a następnie parzyć w ekspresie przelewowym lub ciśnieniowym. Z takiej kawy możemy wyciągnąć najwięcej - ma wspaniały smak i aromat. Nie warto robić zapasów, bowiem najlepiej gdy kawa jest świeża, a ziarna są chrupiące. W sklepach ponadto szukajmy kawy z napisem "100% arabika", zapakowanej w próżniowym opakowaniu.
8. Kofeina sprzyja wystąpieniu zawału serca
Pijąc kofeinę stajemy się bardziej podatni na różne stany zapalne. Przez to organizm wytwarza substancje, które mogą doprowadzić do chorób serca.
9. Kawa jest uzależniająca
Nie, nie i nie! Kawa nie jest uzależniająca. Pijemy ją ze względu na smak, potrzebę zastrzyku energii, bo lubimy, bo poprawia nam humor lub po prostu z przyzwyczajenia.
1. Czy kofeina powoduje wzrost ciśnienia?
Oczywiście nie! Owszem przyśpiesza bicie serca, ale jest to efekt chwilowy i bardzo nieznaczny. Dlatego właśnie kofeina nie zwiększa ryzyka nadciśnienia tętniczego, w przeciwieństwie do innych składników znajdujących się w napojach z kofeiną.
2. Kofeina zwiększa sprawność umysłową
Tak, jednak tylko przy przyjmowaniu małych dawek. Dzieje się tak ze względu na pobudzenie układu nerwowego oraz blokowaniu receptorów wysyłających informacje o potrzebie snu.
3. Kawa powoduje utratę masy kostnej
Fałsz. Kawa wcale nie osłabia kości, chociaż prawdą jest, że wypłukuje wapń z organizmu.
4. Czy kawa z mlekiem jest zdrowsza?
Kofeina działa moczopędnie przez co wypłukuje wapń i magnez z organizmu. Jednak są to niewielkie straty, które można nadrobić pijąc właśnie kawę z mlekiem. Ponadto taka kawa jest łagodniejsza dla naszego żołądka
5. Czy kawa rozpuszczalna to nadal kawa?
Jest ona chemicznie spreparowana. Jej produkcja polega na prażeniu, mieleniu, parzeniu i suszeniu. Ma ona mało kofeiny bo tylko ok. 75 mg.
6. Kofeinę można przedawkować
Jak najbardziej można. Odpowiednie dawkowanie jest jednak indywidualne. Trzeba ocenić to jak działa na nas kawa i jak duże ilości kofeiny są nam potrzebne. Mimo wszystko 5 filiżanek kawy to już duża przesada!
7. Najlepiej kupować ziarna kawy...
I samemu je mielić (tuż przed parzeniem), a następnie parzyć w ekspresie przelewowym lub ciśnieniowym. Z takiej kawy możemy wyciągnąć najwięcej - ma wspaniały smak i aromat. Nie warto robić zapasów, bowiem najlepiej gdy kawa jest świeża, a ziarna są chrupiące. W sklepach ponadto szukajmy kawy z napisem "100% arabika", zapakowanej w próżniowym opakowaniu.
8. Kofeina sprzyja wystąpieniu zawału serca
Pijąc kofeinę stajemy się bardziej podatni na różne stany zapalne. Przez to organizm wytwarza substancje, które mogą doprowadzić do chorób serca.
9. Kawa jest uzależniająca
Nie, nie i nie! Kawa nie jest uzależniająca. Pijemy ją ze względu na smak, potrzebę zastrzyku energii, bo lubimy, bo poprawia nam humor lub po prostu z przyzwyczajenia.
Nie lubię kawy!
OdpowiedzUsuńŻadnej ;)
punkt 5 kłóci się z 9, albo ja źle rozumiem ;)
OdpowiedzUsuńprzepraszam, mój błąd
UsuńKawa na mnie nie działa, choć lubię się napić, ale bardzo rzadko. :)
OdpowiedzUsuńnienawidzę kawy ;p
OdpowiedzUsuńuwielbiam pić kawę :) bardzo fajny post :)
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię kawę 3 w 1, lub rozpuszczalną;)
OdpowiedzUsuńja osobiście wolę kawę rozpuszczaną "+
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę! <3
OdpowiedzUsuńnie piję kawy.
OdpowiedzUsuńLubię kawę, jej zapach,aromat. Dla mnie to przyjemność ale fakt nie pijam jej codziennie.
OdpowiedzUsuńLubię od czasu do czasu napić się kawy. ;)
OdpowiedzUsuńJa podobnie jak Oliwia Zofia, lubię napić się kawy od czasu do czasu, w sesji pije jej całkiem sporo, ale normalnie potrafię się bez niej obejść i nie odczuwać jej braku
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo ciekawy
OdpowiedzUsuńKawa wbrew pozorom dobrze wpływa na nasz organizm.
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wartościowy wpis. Super
OdpowiedzUsuńW temacie kawy od zawsze krąży wiele rożnych teorii.
OdpowiedzUsuńWiele tutaj interesujących i ważnych informacji.
OdpowiedzUsuńZaskakujące informacje w temacie kawy.
OdpowiedzUsuńKofeina dostarczana na odpowiednim poziomie nie jest szkodliwa.
OdpowiedzUsuńŚwietny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńTeraz wychodzą nowe badania na temat kawy!
OdpowiedzUsuńChętnie wykorzystam zdobyte tu informacje w praktyce.
OdpowiedzUsuńZawsze ważne jest zachowanie równowagi.
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący wpis
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wpisy i pogłębianie dzięki nim swojej wiedzy.
OdpowiedzUsuńNiezwykle interesujące są te informacje.
OdpowiedzUsuń