Kokosanki - super lekkie i pysznie kokosowe

Wszelkiego rodzaju kokosanki to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli kokosowych przysmaków. Wiem, że każdy przygotowuje się troszkę inaczej. Moje są niezwykle proste w przygotowanie, bo składają się praktycznie tylko z dwóch składników.



Składniki:
Potrzebne nam będą dwa białka jajek i wiórki kokosowe (1 i 1/2 szklanki),
 szczypta soli i 2 łyżki cukru/ksylitolu.
 
*Kokosanki są doskonałym pomysłem do wykorzystania białek, które często zostają nam podczas przygotowywania innych deserów np. tiramisu.*



Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Białka ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli). Następnie dodajemy do nich cukier i wiórki. Za pomocą łyżki nakładamy gotową masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pamiętając o odstępach. Nasze kokosanki należy piec przez ok. 15 minut, na złoty kolor.




Takie ciasteczka są super lekkie, dlatego nie musimy zadręczać się 
wyrzutami sumienia, gdy zjemy ich trochę więcej. :)

Miłego zajadania!

5 komentarzy:

  1. Będę musiała wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nie dla mnie ten przepis. Nie przepadam za kokosem. Chyba, że to by było rafaello.

    OdpowiedzUsuń
  3. o w kocu sie za nie zabiore, uwelbiam mniam! ♥

    OdpowiedzUsuń